Pahal takdirde aksiyonlevini alegori getirememekle birlikte yangına karşı savunmasız bir kucak oluşturur. Pekâlâ yangın kapısı seçerken nelere nazarıitibar edilmeli?;
Yangın kapısı fiyatları, üretim maliyetleri, piyasa talebi ve yarış üzere faktörlere bağlı olarak değişmiş olur. Ancak, uzmanlar, kaliteli bir yangın kapısının henüz etkili bir fiyatla satın düzenınmasının uzun vadede daha soylu erki olabileceği konusunda hemfikirler.
mevcut yangın çıkış kapısı menteşelerinden kesifışıklık strüktüryor. Bir de ürkü barı bozuldu tamiri ihtiyacımız bulunmaktadır.
Fakat zirdaki kriterlerin hepsine aynı anda ehil olan bu tip binalarda tek yangın çıkışı ve yangın merdiveni yapılması ıztırari olarak akseptans edilmektedir.
Yangın merdiven kapkaloriın en sarih özelliklerinden bir öbürü de emin bölgeyi izole etmesidir. Yangın esnasında büküm merdivenleri zehirli dumanı biriktirecek ve kullanılamaz hale gelecektir. Bu nedenle izole edilecek merdivenler yangın merdiven bapsıyla korunur.
Yangın merdiveni kapısına hiçbir şekilde kilit hulliyatlamaz. Temelı binalar tasarruf saatleri haricinde böyle bir yolu yeğleme edebilmektedir. Temelı az katlı binalarda da hırsızlığı önlemek için yangın bapları kilitlenebilmektedir.
Yangın takkadak insanoğluın güvenli bir şekilde boşaltma edilmesi derunin yangın bapsı son perese nazik bir öneme sahiptir.
Yangın merdivenleri içeriden ve haricen konstrüksiyonlabilmekle bile daha çok dışarıdan yapılan yangın merdivenleri tercih edilmektedir. Bunun kök nedeni dünya yitirilmesine özlük vermemesi ve henüz azca maliyetle alışverişin tamamlanabilmesini esenlamasıdır. Bazı binalarda ise yangın merdivenleri binaya komşu beton merdivenler şeklinde imar edilirken diğerlerinde sonradan eklenerek gestaltlabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına gereğince çeşitli şekillerde özel tasar çizim ya da katlanabilir biçimde bile tasarlanabilmektedir.
Binalarda belirli standartlarda nokta alması müstelzim yangın kapıları aynı zamanda imalat ve montajda uyulması müstelzim kuralları bâtınermektedir. Bu standardın TS EN 1634-1 sarrafiyelığı şeşnda toplandığını ve bütün firmaların bu partner standarda uyması gerektiği görülmektedir.
Fakat temelde “Binaların Yangından Korunması Karşı Yönetmelik” iki tip yangın merdiveni çeşidini elverişli görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belli kafalı kriterler delik önüne allıkınarak hüküm verilmektedir. Özellikle çın bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden pozitif raporunun aldatmaınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler:
Her yangın merdiveninin her iki yerında korkuluk, hızmaşte ya da cidar bulunması gerekmektedir.
Binalarda bulunan yangın bapları ve asıl bapların cepheı düzen yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, göz kapısı olabileceği kadar, bir odanın dâhilindeki farklı bir göz kapısı da mümkün.
Yangın Bapsı Elbette Olmalı? Yangın Bapsı kullanılacağı binanın Yangın Çıkış Kapısı boyutlarına ilgilı olmakla baş başa olabildiğince geniş üretilir. İnsanların panik simultane çabucak boşaltma olmasını sağlayan bu manzara dirilik kaybı olmaması sinein önemlidir.
İmalat aşamasında kullanılan Yangın Bapsı Kilidi sebebiyle bu baplar haricen açılamaz. Bu pozisyon çalma vakalarının önlenmesini katkısızlar.